Ta Pinu Phurch Gozo Malta
Gozo er en del av Malta, men er en egen øy som ligger rett nord for ”hovedøya”. Gozo er kjent for å være stedet maltesere drar til når de skal på ferie. Hovedstaden på Gozo heter Victoria, og i hjertet av Vicotria ligger det en festning, som har vært sentrum for aktiviteten på øya siden neolittisk tid. En åpent marked finnes også hver dag på It-Tokk.

 

Helt sør på Gozo så finner du Dwejra, hvor du finner attraksjoner som Azure Window og Blue Hole. Dette området er kjent både for sin interessante geologi og også for sin fasinerende undervannslandskap. Dette er område som du må besøke hvis du tar turen til Gozo, og har du mulighet til det, så anbefaler vi også å dykke her.

På tur med sightseeingbussen i Gozo

Gozo
Hvis du har vært på Malta, uansett årstid så vet du at det ikke mangler personer som vil selge deg sightseeingturer rundt om i Malta og til Gozo. Selgerene tilbyr gjerne også en felles minibuss som frakter deg fra der du bor på Malta, og opp til ferjekaia i nord. Hvis du får denne turen inkludert i prisen så er det greit, men hvis de skal ha ekstra betalt for dette, så anbefaler vi heller at du tar lokalbussen. Hvis du skal ta lokalbussen i turistsesongen så anbefaler vi deg å være ute i god tid, da turen nordover er veldig populær, og bussene fylles raskt opp. Har du mulig til å hoppe på bussen før hovedstoppet i Sliema så kan det være et smart triks for å få en sitteplass.

Vær ute i god tid, bussene fylles raskt opp.

Det er i all hovedsak 2 selskaper som kjører turistbusser på Malta, og en dagsbillett koster rundt €15 og med den kan du hoppe av og hoppe på bussene som du vil i det området billetten gjelder. På Gozo går bussen hvert 45 minutt.

Link til det største sightseeing-selskapet

Når du tar ferje over til Gozo så må du ikke bli overrasket eller tro at du har sneket deg med når du ikke må betale for billetten. Denne betaler du for på vei tilbake igjen.

Azure Window

Du kan velge mellom 2 bussruter på Gozo. Begge starter og slutter likt, men den ene tar med seg noen attraksjoner sør på øya, mens den andre tar Nord. Begge er innom både Victoria og ”The Window”. Når vi tok bussen så valgte vi å ta bussen direkte til ”The window”, for å så bruke 45 minutter der for å ta obligatoriske bilder, for å så hoppe på bussen tilbake til ”Victoria”.

Her brukte vi nye 45 minutter på et noe skuffende marked som holdt på å stenge. (klokka var vel rundt 15-16) Vi valgte så å droppe attraksjonene i sør, og tok bussen som gikk nordover, uten å hoppe av noen steder.

Vi følte at vi fikk med oss det vi ville, og hadde vel ikke tid til å hoppe av noen flere steder. Om vi hadde kommet tidligere på dagen så hadde vi nok hoppet av et sted til hvor man kunne spist, og eller solet seg litt. (er strender både nord og sør på Gozo)

Kart over bussruten og de ulike attraksjonene

Gozo Sightseeing-Kart

Rutetabell

Som du ser på kartet over, og rutetabellen til høyre så kan du velge mellom to bussruter på Gozo, hvor den blå ruten tar for seg den øvre delen av Gozo, og den lilla tar for seg nedre delen. Begge rutene går dog innom både “The Window” og “Ta Pinu Church” (bildet helt i starten)

Video av de ulike attraksjonene på Gozo
Selv om de som har laget denne filmen ikke har benytte seg av de røde sighseeing-bussene så har de vært innom mye av de samme attraksjonene, så du kan få et inntrykk av av som er på Gozo.

Selv om det ikke er anbefalt, så er det en del som tar turen opp på The Azure Window, og der får du fin utsikt. Det er til og med flere som har benyttet muligheten, og hoppet i vannet 22.54 meter lenger ned.

Utsikten fra Azure Window Gozo

Når du kommer med ferja over til Gozo så er kaia med alle de fargerike fiskebåtene det første du ser. Her er det gode muligheter til å ta årets julekortbilder.